Igår blev jag på bagar-humör, vilket ledde till att jag producerade en del bröd. De lyckades mycket bra, så jag tänkte dela med mig av receptet.
2-3 limpor
25 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
2 ägg
ca 1,5 liter vetemjöl
Pensling: mjölk
Ugnstemperatur: 200 grader
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma mjölken till fingervärme 37 grader. Rör ut jästen i lite av den. Tillsätt resten av mjölken, salt, sirap, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper degbunkens kanter. Strö över ett tunt lager mjöl. Täck bunken med en bakduk. Låt degen jäsa 45 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda den smidigt med resten av mjölet. Forma runda limpor. Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper. Jäs under bakduk tills limporna är knappt dubbelt så stora eller ca. 30 minuter. (Jag hade 40 min) Gör ett rutmönster eller snitta degen med en vass kniv eller ett rakblad. Pensla med mjölk.
Gräddning: Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 200 grader ca. 30 minuter.
Förvaring: I brödburk eller plastpåse 3-5 dagar. I frys 9-12 månader.
Voila!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar